Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η υποκρισία της πολιτείας απέναντι στους Τσιγγάνους

Χθες ήταν η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά από τους ναζί. Με εγκύκλιό του ο Χίμλερ διέταζε τη ναζιστική αστυνομία να εκτελέσει σχέδιο εξόντωσης του τσιγγάνικου πληθυσμού. Περίπου 600.000 Τσιγγάνοι έπεσαν θύματα της θηριωδίας του ναζιστικού καθεστώτος. Μόλις πέρυσι η Γερμανία αναγνώρισε το έγκλημα και ανέγειρε μνημείο στο Βερολίνο για να θυμίζει το ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης δεν φαίνεται να έχει την ευθιξία που όφειλε απέναντι σε μια τόσο κυνηγημένη πληθυσμιακή ομάδα. Έτσι για 5η μέρα συνεχίστηκε το πογκρόμ με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου.
Σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, λέει το ρεπορτάζ, προέβησαν ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες αστυνομικών που κατέφτασαν σε Αρκαδία-Μεσσηνία-Λακωνία, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου. Πολλές παράγκες επίσης κατεδαφίστηκαν χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τον τόπο μετεγκατάστασης των Τσιγγάνων.
Πρόκειται για καθαρά ρατσιστική αντιμετώπιση -ακόμη κι όταν είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς έχουν παραβατική συμπεριφορά- για κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο και ο περιφερειάρχης απλώς τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Μια τέτοια συμπεριφορά φέρνει ψήφους… δεν λύνει, όμως, ουσιαστικά το πρόβλημα, που όντως έχει φουντώσει, από τις κλοπές καλωδίων και ρεύματος στις οποίες επιδίδονται αρκετοί από τους Τσιγγάνους.
Εάν υπήρχε πολιτική βούληση για δραστική λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση θα αναζητούσε εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία καταφεύγουν οι Τσιγγάνοι για να πουλήσουν τα κλοπιμαία. Τέτοια σημεία δεν είναι πολλά στην Ελλάδα και είναι γνωστά, τουλάχιστον στις τοπικές κοινωνίες και άρα στην τοπική Αστυνομία αλλά και τη Δημοτική Αρχή. Η άρνηση των Αρχών να ελέγξουν αυτά τα «καταστήματα» μεταπώλησης δηλώνει ότι είτε κάνουν τα «στραβά μάτια», για να διαιωνίζεται το πρόβλημα και να μετατίθεται στους Τσιγγάνους, είτε υπάρχουν συμφέροντα που δεν τους επιτρέπουν να παρέμβουν δυναμικά και ουσιαστικά. Ειδικώς τα καλώδια που αφαιρούνται από τον Προαστιακό και των οποίων η αξία είναι πολύ μεγάλη δεν διακινούνται από εμπορικά καταστήματα στη χώρα, άρα είναι εύκολο να εντοπιστούν.
Ηπολιτεία και ο περιφερειάρχης εκμεταλλεύονται ανερυθρίαστα το ευάλωτον αυτής της μειονότητας καθώς είναι διεσπαρμένη και ανοργάνωτη, χωρίς εκπροσώπηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Θα γκρεμίσουν τις παράγκες, θα συλλάβουν πολλούς, αλλά το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί εάν δεν χτυπηθεί το «κέντρο», η πηγή του προβλήματος. Για την εξαθλίωση της κοινωνίας δεν φταίει δηλαδή η ανικανότητα του κράτους, αλλά οι μετανάστες που κλέβουν τάχα τις δουλειές των Ελλήνων και οι Τσιγγάνοι που κλέβουν τις περιουσίες μας, ιδιωτικές και κρατικές. Τόση υποκρισία, εκ μέρους, κυρίως, του Π. Τατούλη.

______________

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μάρκος Βαμβακάρης - Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια



Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, κατσαρά μαύρα μαλλιά
Άσπρο πρόσωπο σαν κρίνος και στο μάγουλο ελιά

Άσπρο πρόσωπο σαν κρίνος και στο μάγουλο ελιά
Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, κατσαρά μαύρα μαλλιά

Μαυρομάτα μου για σένα εκατάντησα τρελός
Θα πεθάνω, δεν αντέχω, έχω γίνει φθισικός

Πόνους έχω εγώ κρυμμένους μες στα φύλλα της καρδιάς
Με τα μαγικά σου μάτια, όταν φως μου με κοιτάς

Τέτοιαν εμορφιά ποτές μου, αχ, τσαχπίνα μου γλυκιά
δεν την έχω απαντήσει μέσα σε όλο τον ντουνιά